Magazin
A borok palackos érlelése
A borok nagy többségét azonnali fogyasztásra készítik; az érlelés a friss gyümölcsaromák elvesztésével járna.
A bor megjelenése
A látással történő vizsgálat a borkóstolás első számú hivatalos fázisa.
A borok lezárása
Mostanában sok szó esik arról, melyik is a legmegfelelőbb lezárási módja egy palacknak.
Az ideális fogyasztási hőmérséklet
A különböző stílusú borok eltérő hőmérsékleten mutatják legszebb formájukat.
A sommelier eszközei
Borhűtés, bornyitás, dekantálás, felszolgálás - nem csupán a vendéglátásban, de otthonra is számos hasznos eszközt érdemes beszerezni, ami teljesebbé teszi a borélményt.
A borok aromái
A borok, akár csak az ételek, megjelenésükkel és illatukkal már befolyásolják kóstolójukat. Ez lehet pozitív, de akár negatív érzés is. Ha egy bornak kellően intenzív és kellemes az illata, biztosan szívesebben kortyolunk bele a pohárba.
A bor-étel párosítás harmóniája
Borfogyasztásunk - indokolt kivételektől eltekintve - az asztalhoz kötődik. Ma már talán nem kell magyarázni, mennyire fontos a megfelelő borválasztás, hiszen a legkiválóbb ételt is el lehet rontani, ha nem a hozzá illő itallal kínáljuk. Az igényes konyha nem állhat meg a pohár előtt: a gasztronómiának része az ital, nem pusztán kiegészítője. Az alábbi támpontok segítenek megtalálni az ideális bor-étel párosításokat.
Borkóstolás rendezvényeken
Ha az ember borkóstolón jár, temérdek különböző tétellel találkozhat – éppen ezért érdemes ilyenkor konkrét stratégiával érkezni, elsősorban az eredményesség, másodsorban pedig a józanság megőrzése érdekében. A megfelelő felkészültség mellett azonban a körülményeknek is ideálisnak kell lenniük, hiszen a kóstolás olyan érzékszervi elemzés, amelynél az adott élvezeti cikket – azaz a bort – látással, szaglással és ízleléssel elemezzük, annak alapos megismerése céljából.