Gramona
A Gramona Spanyolország egyik legnagyobb, világszerte elismert pezsgőháza, 1881-ben alapult. A családi borászatot 5 genereáció óta készíti itt cava-it (spanyol pezsgő) és borait. Észak-Spanyolországban, Katalónia területén, Barcelonától egy órányira, a Penedés vidékén, Sant Sadurniban található. A közel tizenhárom ezres lakosú Sant Sadurni d’Anoia a „spanyol pezsgő” fővárosa, az itt fellelhető pincészetek adják az ország cavatermésének kilencven százalékát. A Gramona alapító atyja, Josep Battle már a tizenkilencedik század derekán szőlővel és borral foglalkozott, de a cava későbbi diadalútját az alapozta meg, hogy a fia, Pau a francia pezsgőkészítőknek kezdte árulni az alapbort. Jelenleg a cava az össztermelésnek nagyjából 60%-át teszi ki, mellette „csendes” bort is palackoznak – nemcsak fehér szőlőből, hanem például pinot noirból is.
Borvidék: Spanyolország
Borász: Jaume Gramona
Birtokméret: 40 ha (saját) + 60 ha (más tulajdonosok)
Főbb dűlők: La Plana, Font Jui, Mas Escorpí, and La Solana
Főbb szőlőfajták: Xarel·lo, Macabeo, Chardonnay, Pinot noir
Borkészítés/technológia: A Gramona jó ideje teljes mértékben biodinamikus gazdálkodást folytat. A terepen gépek helyett lovakkal dolgoznak, a leszüretelt körülbelül ezer tonna szőlőt a bogyózás után kézzel válogatják. A korábbi pneumatikus préseket a tisztább eredmény érdekében hidraulikusra cserélték, és geotermikus energiával működtetik. A munkálatok jó részét a feldolgozás szakaszában is emberi erővel végzik, csak a legszükségesebb pontokon gépesítenek.
Palackszám: 1 millió db
Díjak, elismerések: nemzetközi szinten elismert, számos díj: pl. Gourmets wine guide - 18 éve a legjobb gyöngyözőbor; Decanter - arany medálok; World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine - 2019 legjobb spanyol borászata