Maison aux Pois
A Maison aux Pois (ejtsd: mézon o poá) a Tokaji borvidéken, Hegyalján terül el, újgenerációs, közelmúltban alapított borászat. A tulajdonos-borász Kulcsár Gábor nem rendelkezik hegyaljai gyökerekkel, fő foglalkozása szerint az agrárszférában tevékenykedik, de határozott elképzelésekkel és nagy lendülettel vágott bele a birtoképítésbe. A boraik az eleganciáról szólnak, többek között ezért is kapott a birtokuk francia nevet. A céljuk kifinomult, letisztult, burgundi stílus, amely képes megmutatni a tokaji terroirt és a termőhelyeikben rejlő potenciált. A furmintból készülő száraz és édes borok mellett sauvignon blanc is színesíti a kínálatot.
Borvidék: Tokaji borvidék
Borász: Kulcsár Gábor
Főbb dűlők: Betsek, Urbán, Holdvölgy
Főbb szőlőfajták: Furmint, Sauvignon Blanc, Szamorodni
Borkészítés/technológia: Kis ládás kézi szüret, azonnali feldolgozás, acéltartályos erjesztés és (használt) fahordós érlelés jellemzik. Francia és zempléni tölgyet alkalmaznak.