Nyolcas Pincészet
A Nyolcas Pincészet és a Nyolcas és Fia Borház az Egri borvidéken elterülő családi pincészet. Az édesapa, Nyolcas Tamás 1980-ban döntött úgy, hogy elkezd szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkozni. A szakma iránti szeretet apáról fiúra száll, Ádámot édesapja a 2000-es évek elején, 12 évesen vitte ki először a szőlőbe. 2012-ben jöttek ki első borukkal, ezen évben Tamás el is nyerte az “Év bortermelője” díjat a hegyközségben. Szőlőművelésük és borkészítésük során a természetességre törekednek. Jellemző karakterisztikája boraiknak a Magyarországon megszokottnál dominánsabb fahordó-használat.
Borvidék: Egri borvidék
Borász: Nyolcas Ádám
Birtokméret: 9,5 ha
Főbb dűlők: Síkhegy, Pajados, Marinka, Gesztenyés, Rózsahegy, Cserje dűlők
Főbb szőlőfajták: Olaszrizling, Leányka, Ottonel Muskotály (Muscat Ottonel), Portugieser, Turán, Merlot, Cabernet franc
Borkészítés/technológia: Kis ládás, hajnalban történő kézi szüret, minimális szulfitos beavatkozás, a természetes, spontán erjedés, a kizárólag csak fehér boroknál alkalmazott derítés és a Magyarországon megszokottnál dominánsabb fahordó-használat jellemzik.
Palackszám: 20-30 ezer
Díjak, elismerések: Év szőlőtermesztője 2012 - Egri hegyközség (Nyolcas Tamás)