Mariasy 5 puttonyos Aszú 2015 (0,75l)
Mariasy 5 puttonyos Aszú 2015 (0,75l) | |
Várható szállítási idő: | 2023. szeptember 29. |
Egységár: | 20.000,00 Ft/ |
Cikkszám: | 20041 |
|
|
Mások így értékelték: | Nem értékelt |
Borjellemzők
A MARIASY Aszú gazdag, elegáns, kitűnő sav-cukor egyensúlyt mutat. Köszönhető ez a tokaji Máriás-dűlő lösz talajának, a mikroklíma egyedi jellegének és a tokaji aszúborkészítés nagy múltú, egyedi kultúrájának.
A MARIASY nemes aszúbor készítése során 1 gönci hordó, azaz 136 liter jó minőségű, erjedésben lévő furmint és sárga muskotály szőlőből készült musthoz 5 puttony aszúszemet mérünk, amely 125 kilónyi kézzel, szemenként kiválogatott aszúszem hozzáadását jelenti. A must és aszúszem keverékét áztatjuk az őszi hideg éjszakák biztonságában, ekkor az aszúszemek magukba szívják a mustot, megduzzadnak, felpuhulnak és könnyen préselhetők. A mézédes, nektárszerű aszúmust fahordóba helyezve erjed, lassan, türelmet parancsolva, gyakran karácsony érkezéséig elhúzódva. Január havának zord, fagyos időszakában az aszú újborunk még zavaros, sárgásbarna színű, de a fahordós érlelés következő hónapjaiban egyre tisztább, finomabb aromákkal rendelkező aszúbor örvendeztet meg bennünket. Megérte művelni a szőlőt!
Az aszúborok érlelése 136 literes Gönczi fahordóban történik 18-24 hónapon keresztül. Fahordóink a borvidéket határoló Zempléni hegyek tölgyfáját és a helyi kádárok tudását dicsérik. Palackozás után éveken át palackban finomodnak aszúboraink, megadva ezen boroknak azt a lehetőséget, hogy elinduljanak az aszúfejlődés akár több tízéves életútján.
Az aszúbor 2015-ös évjárata gazdag, szép bor. Virágos, gyümölcsös és sokszínű illatvilág, valamint kitűnő sav-cukor egyensúly, tökéletes elegancia, csodálatos szín és fantasztikus aromagazdagság jellemzi. A bor hosszan érlelhető, de már most készen arra, hogy kóstoljuk.
Évjárat | 2015 |
Pincészet | Mariasy-birtok |
Szín | Fehér |
Árkategória | 5.001 Ft- |
Kiszerelés | 0,75 liter |
Borvidék | Tokaj |
Ország | Magyarország |
Szőlőfajta | Aszú(esszencia) |
Jelleg | Száraz |
Borstílus | Édesbor |
Mely étel illik a borhoz? | ![]() |