Szentesi József
Szentesi József pincészete a Velencei-hegységben, az Etyek-Budai borvidéken található. József számára gyermekként szinte elképzelhetetlen volt az élet szőlőtermelés és borkészítés nélkül. Azonban az 1970-80-as évek mentalitása eltántorította a borászattól. Hobbiból 1998-ban visszatért a szakmához, majd ez a hobbi előbb szenvedéllyé, s mára már hivatássá nőtte ki magát.
A manapság preferált európai szőlőfajta termesztési szokásokkal szembe helyezkedve a pincészet az igazi, régi hagyományok felelevenítését, megőrzését tűzte ki célul. József a birtokain 10-10 már-már elfelejtett fehér- és kékszőlő-fajta telepítése mellett döntött; legismertebb fajtája a csókaszőlő. Továbbá, a borászkodáson túl az utóbbi években már pezsgőkészítéssel is foglalkozik.
Borvidék: Etyek-Budai borvidék
Borász: Szentesi József
Birtokméret: 14 ha
Főbb dűlők: Nadap, Pázmánd, Sukoró
Főbb szőlőfajták: Csókaszőlő, Feketefájú bajor és kék bajor, Fekete muskotály, Hajnos kék, Laska, Kék szilváni, Tarcali kék, Tihanyi kék, Purcsin, Balafánt, Fehér góhér, Hamvas, Kolontár, Kovácsi, Lisztes, Piros bakator, Sárfehér, Szerémi zöld, Vörös dinka
Borkészítés/technológia: A tőkéket kíméletesen kezeli, gyomirtó, rovarirtó, gombaölő szerek használata elképzelhetetlen szőlőjében. Törekszik az organikus művelésre, a munka nagy része kézzel történik. A borkészítésnél is a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszik.
Díjak, elismerések: Év Pincészete 2017, Borászok Borásza díj 2013