Nyakas Pince
A Nyakas Pince korszerű technológiával az elsődleges illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítését célozza meg. Tök környékén 154 hektárról szüretelnek: Körte-völgy (Budajenő), Öreg-templom-völgy (Budajenő), Szajkós kertek (Tök), Körtvélyes (Tök), főbb fajtáik: irsai olivér, chardonnay, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, kékfrankos, pinot noir, kadarka, rajnai rizling, merlot. A pince évente cca. 820 ezer palack bort állít elő, de jelentős a helyben eladott „folyóbor” mennyisége is. A borokat Nyulné dr. Pühra Bea készíti. Az előző főborász Maya Ernő 2002-ben kapta meg Az év bortermelője címet.
Borvidék: Etyek-Budai Borvidék
Borász: Nyulné dr. Pühra Bea
Birtokméret: 154 ha
Főbb dűlők: Körte-völgy (Budajenő), Öreg-templom-völgy (Budajenő), Szajkós kertek (Tök), Körtvélyes (Tök)
Főbb szőlőfajták: irsai olivér, chardonnay, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, kékfrankos, pinot noir, kadarka, rajnai rizling, merlot
Borkészítés/technológia: A Nyakas Pince korszerű technológiával az elsődleges illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítését célozza meg. A technológia szakmai sarokpontjait a kíméletes szőlőfeldolgozás, a lehető leghatékonyabb musttisztítás, az alacsony hőfokon végzett erjesztés és az oxigén minél teljesebb kizárása képezik.
Éves palackszám: 820000
Díjak, elismerések: Az év bortermelője, 2002 (Maya Ernő)