Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk és legjobb promóciókat biztosítsuk, sütiket használunk. Ha egyetértesz velünk és rendelkezésünkre bocsátod ezen információkat, kérjük kattints a "Rendben" gombra. A cookie-kra vonatkozó beállításokat bármikor később is módosíthatod.             

A borok aromái

A borok, akár csak az ételek, megjelenésükkel és illatukkal már befolyásolják kóstolójukat. Ez lehet pozitív, de akár negatív érzés is. Ha egy bornak kellően intenzív és kellemes az illata, biztosan szívesebben kortyolunk bele a pohárba.

Jellemző illatjegyek köthetők egy-egy szőlőfajtához, termőhelyhez, talajtípushoz, technológiához, hordóhasználathoz, érlelési módhoz, a borok fejlettségéhez vagy bármilyen olyan mozzanathoz a borral kapcsolatban, amely gyakorta előfordul és rendszeresen visszatérőnek tekinthetjük. A gyakran előforduló illatjegyek egy része az erjesztés fázisában, az élesztők tevékenységének köszönhetően, míg mások a savak és az alkohol kölcsönhatásakor kialakuló észterekként írhatók le. A nem kellemes illatok (szagok) megjelenése a borokban általában valamilyen technológiai, ritkábban tárolási hibára, hiányosságra vagy betegségre utalnak.

Az aromakorong

Amikor még csak kezdetén vagyunk a borkóstolás elsajátításának, minden esetben kívülről befelé haladva próbáljuk meg a borok lényegét feltárni. A szaglás esetében ez annyit jelent, hogy azokat az aromarészleteket érdemes elemezni, amelyek a bor illatában a legnagyobb szerepet kapják.

Az aromakorong három koncentrikus körből áll.

• A korong belső körében az alapvető illatokat/ízeket (pl. gyümölcs, virág, fűszer, stb.) találjuk.

• A középső körben a gyűjtőfogalmak (pl. a gyümölcsön belül: citrusok, csonthéjasok, stb.) szerepelnek.

• A külső körben a konkrét leíró szavakat (pl. a csonthéjasokon belül a sárgabarackot, az őszibarackot vagy a nektarint) olvashatjuk.

Az aromák azonosításakor a nagyobb, jellemzőbb egységek felől közelítsünk a borok egyediségét mind jobban feltáró aromák felé, azaz a belső körcikkek felől a külsők felé. Bár az aromakorong szisztematikusan összegyűjti a legjellemzőbb aromajegyeket, ne felejtsük el, hogy az egyedi kreativitást semmi nem pótolhatja. A borok illat- és ízjegyei nagyon fontos részét képezik a boroknak, de nem a meghatározót! Az aromavilág nagyon gyorsan képes megváltozni, így ezekhez ragaszkodni csupán tévútra viszi a kóstolót. Jó kóstoló csak akkor válik belőlünk, ha kellő tapasztalat birtokában, a borokról megszerzett elméleti alapok segítségével elemezzük azokat.