A dugóhúzó
Talán a sommelier legfontosabb eszköze a dugóhúzó. Lehet, hogy az alternatív zárási módok némiképp csökkentik majd a parafa dugók és így a palackbontás jelentőségét és kiváltképp látványosságát, de a nagy borokat még jó ideig biztosan így zárják le. A modern dugóhúzók megkönnyítik a szakemberek munkáját; elsősorban arra kell törekedni, hogy mindenkinek legyen saját, afféle jól bevált szerszáma, amit mindig magánál tart. Lényeges eleme minden dugóhúzónak, hogy a parafát ne roncsolja. Ezt a nagyon vékony és viszonylag széles spirált alkotó dugóhúzók teljesítik leginkább. (A 80-as években megjelent, teflonbevonatú, valóban könnyen használható eszközöket annak idején a NASA fejlesztette ki, űrhajósai számára – vélhetően nem a palackbontás volt az elsődleges megoldandó feladat.) . Balkezesek részére komolyabb kereskedésekben lehet kapni balkezes dugóhúzót is.
Dugó
A parafa dugó ugyan nem eszköz, de sok baja lehet vele a felszolgálónak. A paratölgy kb. hétévente képes olyan vastag kérget nevelni, amely alkalmas lesz dugók készítésére. Élő anyag, így számos kellemetlen baktérium képes megtelepedni pórusaiban. Legveszélyesebb ellensége az ún. TCA (tricloranizol) nevű vegyület, amely klórvegyületekkel érintkezve okozza a klasszikus dugósságot. Ma már – részben a paratölgyek egyre fogyatkozó száma miatt is – számos alternatív zárási módot alkalmaznak a borkészítésben.
Pezsgősvödör, jeges vödör, borhűtő
Ma már a legkülönfélébb formájú, anyagú és áru bor- és egyéb palackhűtők találhatók a piacon. Éttermi felszolgálásnál feltételezzük, hogy a borokat, pezsgőket a megfelelő felszolgálási hőmérsékleten tárolják, de nem poharas kínálás esetén gondoskodni kell a palack megfelelő, folyamatos hűtéséről. Ami a jég és víz keverékénél soha nem hiányozhat: a só!!
Dekantáló edény (karaf)
Elsődleges szerepe az üledékről történő letöltés volt, elsősorban a portói borokhoz használták. Ma már a borok szellőztetése, levegőztetése sokkal fontosabb az edény életében. Formája és mérete a különféle, újabb és újabb kutatási módszerek fejlődése révén egyre változik, de az alapfunkció megmaradt. Ugyanezt a célt szolgálja sok olyan egyéb kiegészítő eszköz is, amivel – különösen fiatal vörösboroknál – a bor fejlettségének érzetét tudjuk valamelyest befolyásolni. A nagyon zárt tanninszerkezet és ásványos talaj, koncentrált alapanyag az, ami fejlődésének bizonyos szakaszáig kéri a levegőztetést. Nem csak vörösboroknál fordul elő.
Cseppőr
A kör alakú, általában könnyen hajlítható fémlapkát a vendéglátásban igazából nem használják. A palack elfordításával kell megakadályozni a bor lecsöppenését. Házi használatra azért nyugodtan tartogathatunk belőle néhány darabot.