Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk és legjobb promóciókat biztosítsuk, sütiket használunk. Ha egyetértesz velünk és rendelkezésünkre bocsátod ezen információkat, kérjük kattints a "Rendben" gombra. A cookie-kra vonatkozó beállításokat bármikor később is módosíthatod.             

Borkóstolás rendezvényeken

Ha az ember borkóstolón jár, temérdek különböző tétellel találkozhat – éppen ezért érdemes ilyenkor konkrét stratégiával érkezni, elsősorban az eredményesség, másodsorban pedig a józanság megőrzése érdekében. A megfelelő felkészültség mellett azonban a körülményeknek is ideálisnak kell lenniük, hiszen a kóstolás olyan érzékszervi elemzés, amelynél az adott élvezeti cikket – azaz a bort – látással, szaglással és ízleléssel elemezzük, annak alapos megismerése céljából.

A sok borrajongót vonzó rendezvényeken elkerülhetetlen a tömeg - éppen ezért érdemes ilyenkor korán érkezni. Egy-egy népszerű borkóstoló elején a választék még biztosan teljes, könnyen odaférünk a standokhoz; sőt mi több, magával a borásszal is nagyobb eséllyel beszélgethetünk.

Mivel a kóstolás egyidejűleg analizáló (tehát megfigyelő) és szintetizáló (azaz összehasonlító) tevékenység, ezért javasoljuk mindig egymáshoz mérni a borokat. Az előzőhöz képest testesebb volt, esetleg kevésbé savasnak érezzük? A válaszok sokat segítenek, ezért nevezzünk ki viszonyítási pontokat, majd memorizáljuk a kóstolt borokat azok alapján.

Ezek a viszonyítási pontok lehetnek:

  • cukortartalom (mindig haladjunk a száraz tételektől az édes borok felé),
  • testesség (a könnyedebbtől a testesebb borok irányába),
  • a bor kora (kezdjünk a fiatalabb tételekkel),
  • a bor „komolysága” (a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig)
  • de akár borvidék is, főleg ha van már konkrét kedvencünk.

12+1 tipp, hogy a kóstolás valóban kellemes élmény legyen:

  1. Érkezzünk kipihenten és frissen.
  2. A kóstolás több órát is igénybe vehet - érdemes kényelmes ruhában, cipőben végigjárni a standokat. Parfümre ilyenkor semmi szükség.
  3. Együnk a kóstolás előtt, és kisebb falatokat közben is – de kerüljük a túl fűszeres ízeket. A zsírosabb falatok lassítják az alkohol felszívódását.
  4. Folyamatosan igyunk szénsavmentes vizet – legalább kétszer annyit, mint amennyi bort! A hidratálás segít a méregtelenítésben.
  5. Legyen stratégiánk; tervezzük meg, hogy mit szeretnénk kóstolni, melyik pincészeteket szeretnénk felkeresni. A legtöbb rendezvény előre közli a kiállítók listáját, így könnyen ki tudjuk választani kedvenceinket.
  6. Hagyjuk magunkat meglepni! Legyen bizalmunk a kisebb pincészetek felé, kísérletezzünk a komfortzónánkon kívüli borokkal is!
  7. Jegyzeteljünk, hogy emlékezzünk később is, mit kóstoltunk.
  8. Bátran pörgessük a bort pohárban - ez kinyitja és jobban feltárja a bort.
  9. Kóstoljunk diszkréten - ne szürcsöljünk hangosan és a köpőt tartsuk közel a szánkhoz.
  10. Bár isteni nedű, de ha sokat kóstolunk, akkor inkább köpjük ki a bort, miután megforgattuk a szánkban.
  11. Válasszuk kilépő bornak azt, amelyik a kedvencünk volt, hogy hosszan élvezhessük az élményt – ezt már nyugodtan le is nyelhetjük!
  12. Hazaérve igyunk meg még egy nagy pohár vizet, és érdemes a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni; ez segít elkerülni a másnaposságot.

+ 1. Beszélgessünk bátran a borászokkal, a többi borkedvelő vendéggel, akár ismeretlenül is – a borkóstoló társasági esemény is, ahol kapcsolatok, barátságok is születhetnek.