Húsvéti ajánló

Ünnepi borajánlók húsvétra
A húsvéti étkezések nemcsak a vallási hagyományokat idézik meg, hanem a tavasz beköszöntét és az újjászületést is ünneplik. Az ünnepi fogások mellé egy igazi borkedvelő gondosan megválasztja a borokat is – ebben segítünk most!
Kezdjük egy pohár pezsgővel
Az étkezés nyitányaként kínáljunk meg mindenkit egy pohár pezsgővel – elegáns és jó hangulatot teremt. Ha marad belőle, nyugodtan folytassuk vele a további fogások mellett is.
WINELOVERS TIPP: Törley Francois President Brut
Parasztsonka rozéval párosítva
A húsvéti sonka sok családban az ünnepi asztal középpontja. Bár vöröshúsról van szó, gyakran hidegen, friss zöldségekkel fogyasztjuk, ezért nem feltétlenül a vörösbor a legjobb választás. Egy gyümölcsös rozé vagy egy könnyed kadarka remekül kiegészíti a sonka sós, füstös ízeit.
WINELOVERS TIPP: Szentpéteri Néró Rosé válogatás 2024
Friss zöldek mellé üde fehérborok
Tavasszal kihagyhatatlanok a friss zöldsaláták, tele uborkával, retekkel, rukkolával és csírákkal – ezek élénkítik a húsos fogásokat. Egy aromás, üdítő fehérbor, mint a sauvignon blanc, jól illik ezekhez a tavaszi ízekhez.
WINELOVERS TIPP: Dobosi BIO Sauvignon Blanc 2024
Kaszinótojás mellé olaszrizling vagy pezsgő
A krémes, majonézes tojásételek – mint a kaszinótojás – vagy a joghurtos burgonyasaláta húsvétkor szinte kihagyhatatlanok. Egy savasabb olaszrizling remekül ellensúlyozza a krémességet, de egy friss, buborékos pezsgő is izgalmas választás lehet.
WINELOVERS TIPP: Pálffy Káli Mál Olaszrizling 2022 (BIO)
Töltött káposzta és juhfark: tökéletes páros
A töltött káposzta klasszikus húsvéti fogás, de nem könnyű hozzá bort találni. A savanyú káposzta karakteres ízéhez jól illik egy testesebb, savasabb fehérbor, például egy jól elkészített juhfark.
WINELOVERS TIPP: Fehérvári Somlói Grand Reserve Juhfark 2022
Füstölt húsokhoz siller
A füstölt csülök vagy más füstölt húsok szintén gyakoriak az ünnepi menüben. A füstös ízekhez kiváló választás egy siller, amely gyümölcsös és karakteres bor, jól kiegyensúlyozza a gazdag, sós fogásokat.
WINELOVERS TIPP: Sauska Siller 2023
Töltött bárányhoz pinot noir
A bárány húsát intenzív íze miatt gondosan kell párosítani borral. Egy elegáns pinot noir, amely nem túl csersavas, mégis elég karakteres, tökéletes választás. Ha a töltelék zöldfűszeres, akár egy savasabb fehérbor is jól működhet.
WINELOVERS TIPP: Etyeki Kúria Pinot Noir 2022
Őzgerinc vörösborral – merlot a nyerő
Vadételeknél, mint az őzgerinc, a hús szerkezete és a fűszerezés dominál a borválasztásban. Egy karakteres merlot jól harmonizál a barnamártás gazdag, umamis ízével, és a tanninok is jól illenek az ételhez.
WINELOVERS TIPP: Bock Merlot Special Reserve 2019
Kalácshoz késői szüretelésű bor
A húsvéti kalács vagy mandulás kuglóf méltó lezárása az ünnepi étkezésnek. Egy édes tokaji, akár aszú, akár szamorodni, vagy késői szüretelésű olaszrizling tökéletes társ lehet hozzá.
WINELOVERS TIPP: HOLDVOLGY Hold and Hollo Sweet 2019 (édes)