Fontos, hogy tisztában legyünk azzal: melyik bort hány fokon igyuk, és hogyan befolyásolja a hőmérséklet a bor élvezeti értékét?
Borfajta |
Példa az adott borra |
Fogyasztási hőmérsékletek |
Könnyű, közepes testű fehérborok |
Reduktív eljárással készült, könnyebb fehérborok a Kárpát-medence magasabb mésztartalmú tájairól, a Balatontól délre eső területekről |
Behűtve: 10 °C |
Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok |
Tokaj, Somló, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok |
Enyhén hűtve: 12 °C |
Édes borok |
Könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal |
Jól behűtve: 6-8 °C |
Tokaji édes borok |
A cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve |
Enyhén behűtve: 10 – 12 °C |
Pezsgők és habzóborok |
Champagne, pezsgők, habzóborok |
Jól behűtve: 6-8 °C |
Könnyű vörösborok |
Északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről (Sopron, Pannonhalma, Neszmély, Etyek, Mátra, Eger) |
Enyhén behűtve: 12 °C |
Közepes/testes vörösborok |
Szekszárd, Villány, Eger, Balatonboglár érlelhetőbb borai |
Szobahőmérsékleten: 17–18 °C |
Vegyük figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét. Ha a vörösborokat túlhűtjük, vékonynak és nyersnek fognak tűnni. A melegítésnek legkíméletesebb módja, ha a pohár kelyhét alulról tartva, a tenyerünkben langyosítjuk. Ha magasabb alkoholtartalmú bort szolgálunk fel, erősebb hűtéssel kellemesebbé tehetjük a bor egyensúlyérzetét.