Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk és legjobb promóciókat biztosítsuk, sütiket használunk. Ha egyetértesz velünk és rendelkezésünkre bocsátod ezen információkat, kérjük kattints a "Rendben" gombra. A cookie-kra vonatkozó beállításokat bármikor később is módosíthatod.             

Az ideális fogyasztási hőmérséklet

A különböző stílusú borok eltérő hőmérsékleten mutatják legszebb formájukat. 

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal: melyik bort hány fokon igyuk, és hogyan befolyásolja a hőmérséklet a bor élvezeti értékét?

Borfajta

Példa az adott borra

Fogyasztási hőmérsékletek 

Könnyű, közepes testű fehérborok

Reduktív eljárással készült, könnyebb fehérborok a Kárpát-medence magasabb mésztartalmú tájairól, a Balatontól délre eső területekről

Behűtve: 10 °C

Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok

Tokaj, Somló, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok

Enyhén hűtve: 12 °C

Édes borok

Könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal

Jól behűtve: 6-8 °C

Tokaji édes borok

A cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve

Enyhén behűtve: 10 – 12 °C

Pezsgők és habzóborok

Champagne, pezsgők, habzóborok

Jól behűtve: 6-8 °C

Könnyű vörösborok

Északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről (Sopron, Pannonhalma, Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)

Enyhén behűtve: 12 °C

Közepes/testes vörösborok

Szekszárd, Villány, Eger, Balatonboglár érlelhetőbb borai

Szobahőmérsékleten: 17–18 °C

 

Vegyük figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét. Ha a vörösborokat túlhűtjük, vékonynak és nyersnek fognak tűnni. A melegítésnek legkíméletesebb módja, ha a pohár kelyhét alulról tartva, a tenyerünkben langyosítjuk. Ha magasabb alkoholtartalmú bort szolgálunk fel, erősebb hűtéssel kellemesebbé tehetjük a bor egyensúlyérzetét.

Tartalomhoz tartozó címkék: hőmérséklet